Keuzevrijheid, een groot goed!

In de zwangerschapscursus van Baby Bliss worden naast de theorie van zwangerschap en bevalling ook de onderwerpen geboorteplan en keuzevrijheid besproken. 

Keuzevrijheid, de vrijheid om eigen beslissingen te nemen. Niet ‘ondergaan’, maar zelf een plan maken. Keuzevrijheid zorgt ervoor dat je je gaat verdiepen in mogelijkheden en geeft je een gevoel van controle en zekerheid. Heel belangrijk in een periode die best spannend kan zijn voor aanstaande ouders! 

Ik was al begonnen een ander stuk te schrijven over de rol van de partner tijdens de bevalling. En hoe belangrijk dat onderwerp ook is, ik werd geraakt toen ik vorige week een bericht ontving van een collega. Een verzoek of ik een petitie wilde tekenen voor ‘behoud keuzevrijheid zwangeren en eerstelijns geboortezorg’. 

Een kleine toelichting: minister Van Ark heeft het idee opgevat per 2022 de bekostiging van de geboortezorg zodanig te hervormen dat de eerstelijns verloskundige zorg in de nabije toekomst verdwijnt in grote ziekenhuisorganisaties. Wat houdt dit in voor een zwangere vrouw? Dat haar vrijheid om te bevallen met de zorgverlener van haar keuze, op de plaats van haar keuze verdwijnt. En niet alleen dat, ook het unieke systeem van kraamzorg dat we nu in Nederland kennen zal hiermee verdwijnen.

Het idee maakt mij verdrietig. Het gaat tegen alles in waar we als zwangerschapscoaches met zoveel passie en enthousiasme over vertellen. Het staat ook haaks op het feit dat thuisbevallingen binnenkort zullen worden bijgeschreven op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed! Volgens de KNOV (Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) is thuis bevallen dan ook veel meer dan een medische handeling. Het heeft een lange traditie en is onderdeel van de Nederlandse immateriële cultuur. Een traditie en cultuur waar we trots op mogen zijn! 
 
Nu ben ik echt geen coach die als doel heeft haar cursisten ervan te overtuigen thuis (hands off) te bevallen en daarbij ook nog te sturen op een volgens mij juiste manier. Wat voorop staat is dat aanstaande moeders weten wat er mogelijk is, welke keuzes ze hebben en vooral dat ze nadenken over wat goed voelt voor hén. Waar en op welke manier kan ik het beste ontspannen? Bij wie voel ik me veilig en hoe geven wij ons kindje een rustige, ontspannen start?  

Of een bevalling soepel kan verlopen hangt voor een groot deel af van de gemoedstoestand van de aanstaande moeder. Een goede voorbereiding op de bevalling is hierbij heel belangrijk, ik vertelde dit al eerder. Als zij echter daarna geen keuze heeft op welke manier, waar en met wie zij wil bevallen zou de spanning en onzekerheid zomaar de overhand kunnen nemen. Het gevolg kán zijn dat de bevalling langer duurt en/of eindigt met een ingreep. Een onnodig onrustige start voor het pasgeboren kindje én de ouder(s) als je het mij vraagt… 

Of ik de petitie heb getekend? Het antwoord laat zich raden…  

Liefs, Corina